In deze -inmiddels bekende- rubriek stellen we elke editie vijf vragen aan een lid van de Werkgeverskring Enter en wordt de vragenlijst daarna weer doorgegeven aan een ander lid.
Deze keer hebben we het genoegen om Luc Velten van Bouwbedrijf Homan de vijf vragen voor te leggen.

Voor de Enterse ondernemers is Bouwbedrijf Homan geen onbekende. De eyecatcher is het project aan het Middenplein en de panden van Slag Auto’s, Interieur Oost, Kraaijenzank Ceramic en Koops vloeren op bedrijventerrein Elsmoat. Maar ook privé zijn er WKE-leden die hun woning lieten bouwen door Bouwbedrijf Homan.

1. Wat doet Bouwbedrijf Homan en wat is jullie geschiedenis?
Ons bedrijf is werkzaam in de woning- en utiliteitsbouw. Wij bouwen seriematige woningen en appartementen maar ook luxe unieke villa’s en stijlvolle bedrijfspanden en kantoren.
Naast nieuwbouw kan men ons ook inschakelen voor verbouw, renovatie en onderhoud.

Vier jaar geleden, op 24-jarige leeftijd, heb ik het bedrijf overgenomen. Ik werkte vroeger in de schoolvakanties al bij Bouwbedrijf Homan en deed er veel ervaring op. Toen werd ik benaderd door de oud-eigenaar Gerben Homan met de vraag of ik interesse had om het bedrijf over te nemen. Hier heb ik niet heel lang over nagedacht, hoewel het een uitdaging was die uiteraard niet gepaard ging zonder risico’s. Maar goed, wie niet waagt, wie niet wint en ik ben altijd ambitieus en een harde werker geweest.

Op 1 januari 2017 was de kogel door de kerk en werd ik eigenaar van Bouwbedrijf Homan. Voor sommige medewerkers was een nieuwe én jonge werkgever wel even wennen. Daar had ik alle begrip voor, maar veel is er voor hen niet veranderd. Ik houd me op de achtergrond voornamelijk bezig met de inkoop, verkoop en alle lopende projecten. Elke bouw bezoek ik wekelijks. Tijdens de aansturing van onze vaklieden is het belangrijk om ook zelf bij de bouw betrokken te zijn. En als het moet, steek ik op de bouw ook nog gewoon de handen uit de mouwen!

Kwaliteit en onderscheidend bouwen staat bij ons centraal. We werken op traditionele wijze naar een hoogwaardig pand. Ons visitekaartje zijn onze luxe villa’s en bedrijfspanden met veel karakter en stijl. En hoe uitdagender de bouw, hoe leuker het wordt. Bij ons is alles mogelijk. Ons doel is het bouwen van een woning of bedrijfspand die exact bij de opdrachtgever past en waar het fijn wonen of werken is.

2. Hoe gaat het bij Bouwbedrijf Homan?
Het gaat goed sinds de overname. Ik heb mezelf twee jaar gegeven om me te bewijzen en dat is volgens mij aardig gelukt. We draaien goed. We hebben sinds 2017 als bedrijf elk jaar een groei doorgemaakt. . Momenteel hebben we 36 mensen in dienst. Een deel van deze mensen zijn al een tijd bij ons in dienst; ze zijn direct na het afronden van hun opleiding bij ons aan de slag gegaan én gebleven. Daarnaast zijn we een erkend leerbedrijf.

We zijn als bedrijf erg vooruitstrevend en timmeren hard aan de weg om toekomstbestendig te blijven. De wens om te blijven groeien is er en deze groei hopen we te realiseren door onder andere projectontwikkeling.

Verder verandert er momenteel ook veel rondom de regelgeving in de bouwwereld. De BENG is zo’n soort ontwikkeling. Vanaf 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw voldoen aan de BENG-normering (Bijna Energieneutrale Gebouwen). Deze normering stelt eisen aan de maximale energiebehoefte, het fossiele energiegebruik en aan het opwekken van hernieuwbare energie van gebouwen. Dit betekent dat bij nieuwbouw niet alleen rekening moet worden gehouden met een goede isolatie en energiezuinige installaties, maar ook met de toepassing van duurzame energie.

Momenteel zijn we ook druk met de komst van de Wet Kwaliteitsborging (Wkb). Samen met Bouwmakers en PlanGarant starten we binnenkort met een pilot om op tijd klaar te zijn voor deze nieuwe wet die in 2022 ingaat. Dit papierwerk geeft een heleboel extra werk achter de schermen, maar heeft uiteindelijk wel direct invloed op het werk op locatie. Belangrijk dus om dit goed voor elkaar te hebben.

3. Wat merken jullie van de coronacrisis in het bedrijf?
Het was al best druk voordat corona uitbrak, maar het werd eigenlijk alleen maar drukker gedurende het afgelopen jaar. We hebben dus niets te klagen. Ook qua personele bezetting hebben we bijna geen problemen gehad. Heel soms moest er eens iemand in quarantaine vanwege een coronabesmetting in de directe omgeving.

Bij gezondheidsklachten laten we gelijk een sneltest uitvoeren via www.testjesnelopcorona.nl (een initiatief van een inmiddels in Enter woonachtige ondernemer: Sven Koelen van het Almelose The Vital Company). Zo weet iedereen snel waar hij/zij aan toe is. Gelukkig hebben we tot nu toe maar enkele coronazieken binnen ons bedrijf gehad.

De coronacrisis zorgt er inmiddels wel voor dat de prijzen voor grondstoffen flink onder druk zijn komen te staan. Ook zijn er oplopende levertijden van materiaal zoals staal, hout, kunststof en glas. Dit is een factor waarmee we rekening moeten houden met het inplannen en aannemen van werk. De prijzen van hout en EPS isolatie zijn zelfs zo explosief gestegen dat er momenteel met dagprijzen gewerkt wordt, anders moet er geld bij aan het eind van een project

4. Heb je nog tips voor andere WKE leden of is er nog iets wat ondernemers moeten weten over Bouwbedrijf Homan?
Ik geloof er erg in dat je je moet blijven ontwikkelen; stilstand is achteruitgang. Wees ambitieus en ga ergens 100% voor.

5.Van welk WKE lid zou je graag meer willen weten, kortom welke ondernemer wil je ook graag in ‘bedrijf uitgelicht’ terugzien?
Rick Kalenkamp van RK Groep

 

Naar de website van Bouwbedrijf Homan