Dat de energieprijzen de laatste jaren gestegen zijn kan u niet zijn ontgaan. Gelukkkig is de extreme piek van 2022 al weer even verleden tijd. Maar zullen we weer terug gaan naar het niveau van 2020?

Van de bodem naar de piek en weer op de weg terug

In 2022 hadden we te maken met extreem hoge energieprijzen. De oorzaak lag vooral in de keuze om geen Russisch gas meer te willen gebruiken, en dus ook de gasgestookte elektra-centrales minder in te zetten, gevolgd door een droge zomer en daardoor beperkte beschikbaarheid van de kolen- en kernenergie (door lage waterstanden en hogere temperatuur van het koelwater). Inmiddels hebben we dit grotendeels opgelost; we importeren met name meer LNG uit de VS en meer leidingsgas uit Noorwegen en aan de andere kant is het totale gasverbruik van West Europa met ca. 25% gedaald door besparing en elektrificatie.

Het tijdelijke tekort aan productie- en aanvoercapaciteit is dus grotendeels opgelost. En daarmee zijn de prijzen weer naar een normaler niveau gezakt. De angst voor toekomstige leveringsproblemen blijft boven de markt hangen. Met name de aanvoer van voldoende LNG is minder zeker, door concurrentie met andere werelddelen.

Hoever zitten we nog van het ‘oude’ niveau?

De actuele energieprijs schommelt rond de 8 ct/kWh. Kijken we iets verder vooruit dan is het mogelijk om prijzen voor komende jaren op ongeveer datzelfde niveau vast te leggen (kale beursprijzen). Ten opzichte van 2020 is dat nog altijd een verhoging van 2-4 ct/kWh. Maar we benoemen graag een kostencomponent die dit prijsverschil gedeeltelijk in een ander daglicht zet. Europees beleid om verduurzaming te stimuleren heeft namelijk een grotere impact op de actuele energieprijs dan voorheen.  

Om duurzame opwek en energiebesparing te stimuleren is er sinds enkele jaren meer heffing op grote CO2 uitstoters, waaronder ook grote energiecentrales. Door de CO2 heffing te verhogen wordt de kostprijs voor energiecentrales hoger, wat we uiteindelijk terugzien in onze energieprijs.

Wanneer we de actuele CO2 kosten in de energieprijs vergelijken met 4 jaar geleden, dan zien we hierin een toename van 1 tot 1,5 ct/kWh. Met andere woorden, de kostprijs van energie zou 1 tot 1,5 ct/kWh lager zijn als de CO2 heffing gelijk zou zijn gebleven. Met dit verschil in gedachten zitten we nog maar een paar cent per kWh boven het niveau van 2020.

De verwachting is dat de CO2 heffing komende jaren verder verhoogd zal worden, maar aan de andere kant verwachten we in Nederland ook een toename van duurzame opwek. De impact van de CO2 heffing op de totale energie-mix zou daarmee wel eens gelijk of zelfs iets dalend kunnen zijn.

Wat doet de Werkgroep Inkoop Energie met deze informatie?

De werkgroep houdt de ontwikkelingen op de energiemarkt nauwgezet in de gaten. Met bovenstaand gegeven in het achterhoofd kiezen zij één of meer momenten om de energieprijs voor komende jaren geheel of gedeeltelijk vast te zetten.

Interesse om aan te sluiten bij ons energiecollectief en u niet meer met dergelijke besluitvorming bezig te hoeven houden? Neem contact met ons op.


We bevelen dit partnerschap nogmaals van harte bij u aan!

Namens de samenwerkende ondernemersverenigingen kan PM Energie u onder andere helpen met een van de volgende onderwerpen.

  • Collectieve in- en verkoop van elektra en gas
  • Collectieve inkoop van grootzakelijke meetdiensten
  • Online inzicht in uw energieverbruik
  • Begeleiding bij realisatie van zonne-installaties
  • Optimalisatie van netwerkkosten / gecontracteerd vermogen
  • Reductie van energiebelastingen
  • Energieregisseur bedrijventerreinen / congestie-oplossingen

Geert Douw